Ambulanslar, ulaşım şekillerine göre hava, deniz ve kara ambulansları olarak üçe ayrılır. Kara ambulansları da kullanım amaçlarına ve alanlarına göre acil yardım ambulansı, yoğun bakın ambulansı, hasta nakil ambulansı ve özel donanımlı ambulanslar olarak sınıflandırılır.
Kara Ambulansları Nelerdir?
Hasta Nakil Ambulansı : Acil olarak tıbbi bir müdahale gerektirmeyen veya çok az müdahale gerektiren durumlarda hastaların nakli amacıyla kullanılan, en az bir sağlık personelinin bulunduğu ve ambulansta gerekli tıbbi ve olası bir durumda kullanılması gereken teknik malzemelerin bulunduğu donanımlı kara aracıdır.
2. Yoğun Bakım Ambulansı : Hastaların nakli sırasında oluşan durumlarda hastaları ileri düzeyde inceleme ve tedavisinde daha hızlı çözüme odaklı tasarımlanan, gerekli teknik ve tıbbi donanıma sahip kara araçlardır.
3. Acil Yardım Ambulansı : Her acil durumda donanımlı ekip ve donanımlı ve her olaya müdahale edebilecek teknik donanımlı ambulans araçlarıdır. Bu kara ambulans çeşidi gerekli tıbbi müdahaleyi yapabilecek gerekli ekibe, tekniğe ve donanıma sahip olmalıdır.
4. Özel Donanımlı Ambulanslar : Acil hasta veya yaralılara olay yerinde acil tıbbi yardım sağlamak amacıyla veya hastanın yaşı, fiziki özelliği veya hastayı aldığında hastanın konumu veya konumun coğrafi özelliklerine göre hastayı en sağlıklı ve en iyi şekilde taşınmasına, tedavi edilmesini sağlayan kara ambulans çeşididir.
Türkiye' de en çok kullanılan ambulans çeşidi kara ambulanslardır ve genel de özel ambulans ekipleri de kara ambulansları kullanır ve hizmet verir. Kara ambulanslar Hasta Nakil Ambulansı ( Mavi Şeritli ) ya da Acil Yardım Ambulansı ( Kırmızı Şeritli ) olmak üzere ikiye ayrılır. Bu iki çeşit ambulans arasında en büyük farklar şunlardır;
Personel sayısı farklılık gösterebilir.
Tıbbi donanım, cihaz veya ilaç türleri farklılık gösterir.
Niteliği ve özelliği bakımından da farklılık gösterir.