Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar Nelerdir?

Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar Nelerdir?

Dünyada birçok farklı hastalık türü vardır. Bu hastalıkların bazıları bulaşıcı bazıları ise bulaşıcı olmayan hastalıklardır. Cinsel yolla bulaşan hastalıklar ise bulaşıcı ve riskli hastalıklar olarak kayıtlara geçmiştir. Dünya sağlık örgütü verilerine göre her gün bir milyon cinsel yolla bulaşan hastalık ortaya çıkar. CYBE yani cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar ağırlıklı olarak vajinal, anal veya oral seks de dâhil olmak üzere cinsel yolla insandan insana bulaşır.

Bazı CYBE’ler ise kan ve kan ürünleri gibi cinsel olmayan yol ile de bulaşabilir. Cinsel yolla bulaşan hastalıklar nelerdir? Cinsen yolla bulaşan hastalıkların tedavileri var mıdır? Erkeklerde ve kadınlarda en sık görülen cinsel hastalık nedir? Gibi soruların cevaplarını gelin birlikte okuyalım.  

Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar Nelerdir?

            Dünya sağlık örgütüne göre birçok farklı türde cinsel yolla bulaşan hastalık mevcuttur. Bazı cinsel yolla bulaşan hastalıklar kan yoluyla da geçebilirken bazıları ise hamilelik zamanında anneden çocuğa da geçebilir. Cinsel yolla bulaşan hastalıklar genel anlamda ikiye ayrılır ve bunlar şu şekildedir:

·         Kadınlarda En Sık Görülen Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar

·         Erkeklerde En Sık Görülen Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar

Kadınlarda Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar Nelerdir?

            Cinsel yolla bulaşan hastalıkların kadınlarda en sık görülen başlıca belirtileri şunlardır:

·         Cinsel ilişki sırasında vajinal bölgede ağrı,

·         Genital bölgede veya deride döküntüler,

·         Anormal akıntı veya vajinal kaşıntılar bazı belirtilerdir.

Pek çok cinsel yolla bulaşan hastalık hiç belirti vermez. Tedavi edilmediği takdirde cinsel yolla bulaşan hastalıklar kısırlığa ve rahim ağzı kanserine yol açabilirler. Bu tip riskler güvenli seks konusunu daha önemli hale getirir. 

Cinsel yolla bulaşan hastalıklardan bazılarının hiç belirti vermemesi bulaşma riskini artırır. Bu durumda hasta tedavi alamamaktadır. Kadınlarda en sık görülen cinsel yolla bulaşan hastalıklar:

HPV (insan papilloma virüsü): Cinsel ilişki esnasında cilt teması yoluyla bulaşır. 100'den fazla türü vardır ancak bir kaç tanesi kanserojendir. HPV ağız ve boğazda da enfeksiyona yol açabilir. Genital bölgede veya boğazda siğiller yapar. HPV her zaman belirti vermez, kendiliğinden de düzelebilir.

Bel soğukluğu (gonore): Neisseria gonore bakterisi ile meydana gelen bir enfeksiyondur. Vücudun ılık, nemli bölgelerini enfekte etme eğilimindedir. Bunlar arasında: Üretra (idrarı mesaneden boşaltan tüp), gözler, boğaz, vajina, anüs, dişi üreme yolu (fallop tüpleri, serviks ve uterus) bulunur. Belsoğukluğu kişiden kişiye korunmasız oral, anal veya vajinal seks yoluyla geçer. Çok sayıda cinsel partneri olan veya prezervatif kullanmayan kişiler en büyük enfeksiyon riski altındadır.

Uyuz: Vücudun herhangi bir yerinde sivilce benzeri kaşıntılı lezyonlar yapar. Cinsel yolla, cilde temasla, havlu ve nevresim gibi eşyalar yoluyla bulaşabilir. Uyuz tedavisi etkili kremler yoluyla yapılır.

 

Erkeklerde Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar Nelerdir?

Kadınlarda görülen cinsel yolla bulaşan hastalıklar erkeklerde de görülür. Bu enfeksiyonlarda erkeklerde görülen belirtiler şöyledir:

KlamidyaSemptomlar idrar yaparken ağrı, alt karın bölgesinde ağrı ve penis akıntısıdır.

Genital Hepes (uçuk)Semptomlar kaşıntı ve ağrı, küçük sıvı dolu veya kırmızı renkli yumrular ve ülserler. Bu ülserler sonunda kabuklaşır. 

HPV: Bulgular karnabahar şekilli siğiller ve penis çevresinde kaşıntı 

Bel soğukluğu: Belirtiler arasında idrara çıkma sırasında yanma, sarı veya yeşil akıntı ve testislerde ağrı bulunur.

HIV: Belirtiler  ateş, döküntü, boğaz ağrısı ve şişmiş lenf düğümleri şeklindedir. Hastalık ilerledikçe semptomlar kötüleşir. 

 

Cinsel yolla bulaşan hastalıklar nasıl önlenebilir?

Cinsel yolla bulaşan hastalıkların yayılmasını önlemenin yolu güvenli sekstir. Tek cinsel partner seçimi koruyucudur. Seks esnasında prezervatif kullanmak bazı enfeksiyonları önleyebilir. Hepatit B ve HPV aşı ile önlenebilir. 

İletişim Numaraları : 0212 916 22 99 - 0530 605 71 12