Sağlıklı Yaşamak İçin Yapılması Gereken 7 İpucu!

Sağlıklı Yaşamak İçin Yapılması Gereken 7 İpucu!

Sağlıklı Yaşamak İçin Yapılması Gereken 7 İpucu

  1. 1.     Dengeli Beslenmek:

Güne zinde ve sağlıklı başlamak için en önemli şey kahvaltı yapmaktır. Akşam yemeğinden sonra bir öğün tüketmeyip, gece de öğünsüz kalınca vücudumuz ve beynimiz enerjiye ihtiyaç duyar. Dengeli ve düzenli beslenmek için yapılması gereken şeylerin başında bol bol sebze ve meyve tüketmek gelir. Tüketilen meyve ve sebzeyi de mevsiminde tüketmek önemlidir çünkü mevsiminde meyveler daha sağlıklı ve vitamin doludur.

Günde 3 ana öğün, 3 ise ara öğün yapmak gerekir. Doktorların belirlediği su miktarı kadar su tüketilmeli, bol yağ tüketiminden kaçınılmalıdır. Protein ve karbonhidrat oranı orantılı yiyecekler tüketilmelidir. Zihinsel faaliyetlerin gerektirdiği enerji kaynaklarının en önemlileri de meyvelerdir. Bu yüzden yemeklerden 30 dakika önce veya 3 saat sonra meyve yemek bize çok iyi gelecektir. Genellikle yemekten hemen sonra meyve yemek sağlıklı değildir. Çünkü besin değerini midede kaybeder. Günde en az birkaç adet sebze ve meyve, bol su, haftada bir balık, her gün düzenli süt tüketmek dengeli ve sağlıklı beslenmek için gereklidir.

  1. 2.     Alkolden Uzak Durmak:

Sigara ve alkol sağlıklı yaşamaya çok engel iki unsurdur. Sigara; kalp ve dolaşım sistemi hastalıkları, solunum sistemi hastalıkları ve kansere sebep olabilir. Alkol de aynı etkilere sahip nedenleri vardır. Sigarayı bırakmanız hem kendinizin değil çevrenizin de sağlıklı hissetmesini sağlar. Sigara içmek tamamen zararlı olabilir fakat alkol kullanmanın azı karar çoğu zarardır. Örnek vermek gerekirse haftada bir şarap içmek gibi örnek verilebilir.

  1. 3.     Düzenli Uyumak:

 Bağışıklık sisteminizin dinlenmesine müsaade etmeliyiz. Bağışıklık ve deliksiz bir uyku uyumak birbirine bağımlı iki şey olduğu için kronik uykusuzluk, bağışıklığınızın zarar görmesine neden olur ve vücudunuzun hastalıklarla savaşmasını engeller.

  1. 4.     Spor Yapmak:

Vücudun spora en hazır olduğu vakit akşamdır. Ancak her zaman spor yapılabilir. Bacak, karın, kol, göğüs ve bel kaslarını çalıştıracak aktiviteler oldukça önemlidir. Hayatınız boyunca yapacaksanız günde 10 dakikalık hafif tempo koşu ve 10 dakikalık (mekik, yan mekik, ayak gerdirme) hareketleri yeterli olur. Haftada üç kez spor yapabiliyorsanız en az 20 dakika, spora daha az zaman ayırıyorsanız en az 45 dakika olmalıdır. Sporu da dengeli ve düzenli yapmak çok önemlidir. Her gün uzun süre spor yapmak kasları yorar. Kaslarımızın da dinlenmeye ihtiyacı olduğunu unutmamak gerekir.

  1. 5.     Temiz Kalın:

Vücudunuzun temiz kalmasına özen gösterin. Haftada en az iki kez ya da üç günde bir kez banyo yapın. Sabun, lif ve şampuan gibi temizlik araçlarını kullanın ve vücudunuzun her tarafını iyice ovun. Tuvalet temizliğine özen gösterin ve ellerinizi sık sık sabunla yıkayın. Birçok bulaşıcı hastalık ellerden yayılır, bunu sakın unutmayın.

  1. 6.     Stresle Başa Çıkmayı Öğrenmek:

Stresle baş etmenin sağlıklı yollarını bulun. Çünkü stres hormonları bağışıklık sistemine zarar verir. Yoga, müzik dinlemek, yürüyüş yapmak, düzenli gülmek ve masaj gibi yöntemlerle stresle mücadele ederek bağışıklık sisteminizi destekleyebilirsiniz. Sosyal ilişkilerin iyi olması, kişinin sevdikleriyle birlikte olması, kucaklaşmalar; stres ve gerilimi azaltır. Kucaklaşma ile kişi yalnızlık korkusunu yener, sevildiğini hisseder. Mutlu olmak da stresle başa çıkmada önemlidir.

  1. 7.     Beyninizi Aktif Tutmak:

        Bulmacalar, zeka oyunları, zeka soruları ve hafıza teknikleri beyni aktif tutar. Ama yorulduğunuzda beyninizi zorlamayın. Her gün okuyacağınız 20 sayfalık bir kitap, yemeklerinizde kullanacağınız baharatlar (özellikle zerdeçal, safran, tarçın) beynin aktif kalmasına yardımcı olur. Her gün, her alanda yeni tadlar almaya çalışın

İletişim Numaraları : 0212 916 22 99 - 0530 605 71 12