Tedavisi Olmayan Hastalıklar - Şeker Hastalığı

Tedavisi Olmayan Hastalıklar - Şeker Hastalığı

        Yaşamımızda geçmişten ve günümüze kadar birçok hastalık görülmüştür. Geçmişte çıkan hastalıkların bazılarının modern teknoloji geliştikçe tedavisi olsa da bazı hastalıkların hala tedavisi bulunmamıştır. İlerleyen teknoloji ve bu teknolojinin tıp dünyasına etkisiyle bu hastalıklara da bilim insanları tedavi bulmaya çalışıyor. Günümüzde tedavisi olmayan birçok hastalık vardır. Şizofreni, Şeker hastalığı ve çocuk felci gibi.. Şeker Hastalığı Nedir? Şeker hastalığının belirtileri nelerdir? gibi soruların cevaplarını gelin birlikte okuyalım.

Şeker Hastalığı Nedir? 

        Şeker hastalığı yani diğer anlamıyla diyabet, vücudumuzun içindeki pankreas organının yeterli miktarda insülin üretememesi veya pankreasın ürettiği insülin miktarının yeterli olmaması ve etkin kullanılmaması sonucunda ortaya çıkan yüksek kan şekeri nedeniyle gelişen hastalık türüne verilen isimdir.  Diyabet hastalığı birkaç farklı türde görülebilir. Tip 1 diyabet ve Tip 2 diyabet olmak üzere ikiye ayrılır. Tip 1 diyabette vücudun doğal olarak insülin üretimi azalır ve Tip 2 diyabette ise vücut insülinin etkisine karşı direnç geliştirir. Başka olarak tam anlamıyla ortaya çıkmamış şeker hastalığa ise gizli şeker ya da pre-diyabet adı verilir.  Uluslararası Diyabet Federasyonu'nun sağlamış olduğu istatatistiki verilere göre her 11 yetişkinden biri diyabet hastalığına sahip olmakla birlikte her 6 saniyede 1 birey diyabet kaynaklı sorunlar nedeniyle hayatını kaybetmektedir. Yani şeker hastalığı çok ciddi ve önemli bir hastalıktır. 

Şeker Hastalığının Belirtileri Nelerdir? 

    Şeker hastalığı ( diyabet) hastalığının birçok belirtileri vardır. Hastalık başta şu üç temel belirti gösterir. Hastanın normalden fazla yemek yeme ve fazladan yemek yese de doymama hissi, günlük idrara çıkma sayısının artması, ağızda kuruluk ve buna bağlı olarak aşırı su içme isteği olarak söylenebilir. Bu temel belirtiler haricinde birçok farklı şeker hastalığı belirtisi şöyle sıralanabilir: 

  • Hastanın hızlı ve istek dışı olarak kilo kaybı yaşaması
  • Ağızda kötü bir koku oluşumu 
  • Durduk yere ayakların uyuşması v e karıncalanma şeklinde rahatsızlık hissi
  • Hastanın vücudunda oluşan yaraların daha geç iyileşmesi 
  • Ciltte çok fazla kuruluk ve kaşıntıya sahip olmak

Şeker hastalığının ana ve birçok belirtileri bunlardır. Bunlardan başka benzer belirtiler de vardır. Eğer yakınınızda bu belirtilere sahip insanlar varsa en yakın zaman da bir sağlık kurumuna başvurmanız rica edilir. 

Şeker Hastalığının Tedavisi Var Mıdır? 

        Şeker hastalığını tam anlamıyla geçirtecek bir tedavi hala mümkün değildir ama hayatınızı kolaylaştırıp, hastalığı çok fazla hissetmeden yaşayabilecek tedaviler vardır. Tedaviler şeker hastalığının çeşitlerine göre ikiye ayrılır. 

        Tip 1 diyabette insülin tedavisi ile birlikte beslenmeye titizlikle dikkat edilir. Hastanın diyetini doktor tarafından insülin dozuna göre beslenme planı oluşturulması gerekir. Tip 1 diyabetli hastaların insülin kullanımına ve beslenmelerine çok dikkat etmesi gerekir. 

        Tip 2 diyabetli bireylerde ise tedavi beslenme düzeninin sağlanmasının yanı sıra genellikle hücrelerin insülin hormonuna duyarlılığını artırmaya veya doğrudan insülin hormonu salınımı artırmaya yönelik oral antidiyabetik ilaçlarının kullanılmasını içerir.



İletişim Numaraları : 0212 916 22 99 - 0530 605 71 12